Behandling af angst hos psykolog i Aalborg

Angst

Hvad er angst?

Angst opstår når de erfaringer og overvejelser vi har haft i livet bliver til dybtliggende forventninger. Det sker som regel over længere tid med ubehagelige oplevelser, men kan også opstå som resultat af enkelte hændelser – særligt hvis disse er meget kraftige eller traumatiske. Angst opleves for de fleste som bekymringer, langtrukne overvejelser om hvordan situationer vil gå og ubehagelige følelser af frygt og ængstelse. Angst opleves i høj grad også fysisk, hvor nogle døjer med svedeture, vejrtrækningsbesvær, muskelspændinger, svimmelhed og endda fordøjelsesbesvær. Det er naturligt at bekymre sig, når der er gode grunde til at være bekymrede. Når ens erfaringer udvikler sig til angst, kan følelsen dog opstå selv i sikre og vante situationer. Angst kan overdøve både tanker og fornuft, hvorfor det kan være svært at tænke sig ud af bekymringerne. Følelserne og tankerne presser sig på, og forsøg på rationelt at berolige sig selv kan udvikle sig til endnu værre forestillinger om worst-case scenarier. Men hvorfor findes sådan en mekanisme overhovedet?

Hvordan fungerer angst når hverdagen er i balance

Angst er en mekanisme som hjælper os med at fokusere vores opmærksomhed og kræfter på det som er vigtigt for os. Dette sker på to måder. Vores opmærksomhed rettes mod det emne som er vigtigt via vores tanker og vores følelser. Vi forestiller os hvordan samtaler vil gå, hvad der kan gå galt og hvad vi kan gøre for at forhindre det. Når vi står med overskuelige problemer, hjælper dette med at finde løsninger før vi står i en presset situation. Hvis vi føler at problemet er løst, føler vi os glade og lettede. Hvis vi føler problemet ikke kan løses, øges angsten langsomt.

 

Når vi står i den pressede situation, aktiveres vores stress-system. Vores puls stiger, vores vejrtrækning bliver hurtigere og vi bliver akut bevidste om vores omgivelser. I fortidens verden hjalp det os med enten at kæmpe igen eller at flygte fra det vi fandt farligt. Angst hjælper os med at aktivere systemet før det er for sent, ved at fokusere på det som kan gå galt, og ved at holde kroppen i et præventivt alarmberedskab. Men hvorfor føler vi så angst når det ikke gavner os – hvorfor fungerer mekanismen ikke? 

Hvad gik galt?

Angst aktiverer vores stress-system en lille smule hver gang vi tænker på noget som bekymrer os. I starten motiverer det os til at løse problemer, men når vi står længe med udfordringer som vi ikke kan løse, bliver vores bekymringer og overvejelser mere negative og konstante. En folkeskoleelev som mobbes møder hver dag konfrontationer som aktiverer stress-systemet kraftigt, og sidder hver dag i et miljø som aktiverer systemet præventivt. Efter længere tids utryghed begynder angsten at tage over, og bekymringerne fylder mere end de gavner. Pulsen stiger, uden at vi føler vi kan kæmpe imod og vejrtrækningen bliver hurtigere uden at vi kan løbe. Det samme sker for folk i voldelige forhold, folk i usunde arbejdsmiljøer og af mange andre årsager.

 

Udfordringen ved angst er, at vores krop og sind lærer at reagere præventivt for at beskytte os. Jo mere kraftige vores oplevelser er og jo længere tid vi lever i utrygge miljøer, jo dybere sidder angsten i os. Det som først var fornuftige bekymringer udviklede sig til angst for det som gjorde en utryg, og videre derfra til angst for livet generelt. For nogle udvikler det sig til angst for specifikke situationer, for andre til angst for sociale situationer, for andre til en generel angst for livet som følger dem i de fleste situationer.

Der er mange typer af angst.

Angst er særlig, da det er unikt for de fleste hvordan det opleves og hvordan det er opstået. Der er dog historier som går igen for mange. Hvis du er vokset op med strikse, kritiske forældre, kan det udvikle sig til svært ubehag over for kritik som minder om barndommen. Efter mange ubehagelige oplevelser, bliver dette til præstationsangst rettet mod præstationen hellere end kritikken, og man vedligeholder angsten inde i sig selv uden at ønske det.

 

Efter mange års mobning, kan man udvikle angst for sociale situationer. Andre udvikler angst for at være på arbejdspladser, da det var i hverdagssituationer de følte sig utrygge. Nogle har følt sig usikker så længe, at de udvikler generaliseret angst – en diagnose som beskriver følelsen af næsten altid at føle sig utryg eller bekymret.

 

Efter at have oplevet voldsom stress eller svær depression kan man udvikle angst for at gennemgå oplevelsen igen. Selv små følelser af tristhed, træthed eller pres kan da aktivere angsten, hvorfor hverdagens små udfordringer kan føles uoverkommelige.

 

For de som oplever pludselige, voldsomme hændelser sent i livet, kan angst være svært at navigere. Angsten opstår pludseligt, hvorfor man ikke har haft tid til at danne sunde strategier til at håndtere den i hverdagen. Dette ses ofte efter overfald, bilulykker, pludselig sygdom eller dødsfald i familien. Den nye følelse er uvant og ikke nødvendigvis til at forstå. Dette er særligt forvirrende, når man oplever ubehag både i tanker, krop og følelser.

Tanker krop og følelser.

Når angsten tager over, kan ens alarmberedskab gøre det svært for kroppen at falde til ro. Dette gør det svært at hvile når man har fri og kan holde en vågen om natten. Når man ligger vågen i mørke og stilhed, får ens tanker frit spil, hvilket aktiverer alarmberedskabet yderligere. Af den årsag døjer mange som lider af angst også med søvnproblemer og stor udmattelse. Når man skal møde en ny dag med mindre søvn, er det let at bekymre sig før dagen overhovedet er startet, og en ond spiral dannes.

 

Nogle oplever kun angst i øjeblikket, når de er konfronteret med det som de er angst for. Pulsen stiger, vejrtrækningen gør det svært at tale og man får sved på panden. Hvis man allerede er nervøs, kan det være svært at håndtere ansigtsrødme og sved, fordi man føler sig flov over at andre kan se hvor påvirket man er. Dette aktiverer angsten yderligere, og kan i værste fald vokse til et punkt hvor det føles som panik. Når man har fjernet sig fra situationen, har man fået en ny ubehagelig oplevelse, og det bliver sværere at bryde mønsteret end før.

Spørg dig selv:

Angst er umådeligt komplekst, og det kan være svært at finde hoved og hale i hvad det faktisk indebærer. Derfor har jeg skrevet en række spørgsmål, som måske kan hjælpe dig med at få øje på de signaler som er blevet hverdag og vane.

  • Hvor stor en del af min dag er fyldt med bekymringer?
  • Spænder jeg i skuldrene eller maven? Hvad sker der hvis jeg giver slip?
  • Begynder jeg at svede eller at trække efter vejret, uden at have løbet?
  • Er der situationer som jeg aktivt undgår, fordi jeg får det for skidt?
  • Er der dele af mit liv som er svært for mig, selvom andre virker upåvirket?

Bestil en uforpligtende forsamtale

Hvad kan jeg gøre?

Verden er fyldt med gode råd, og alle virker til at have den rette løsning klar når man taler om sine udfordringer. Hvis disse råd passer dig, så skal du endelige følge dem. At tale med andre er nemlig en af de bedste måde man kan få det bedre på, og der er ofte mere støtte at finde end vi frygter når vi går for os selv.

 

Desværre kan velmenende råd ramme forkert, og til tider gøre mere skade end gavn. Din veltrænede ven foreslår løbetræning for at få kontrol over pulsen, mens din nabo sværger til yoga for at slukke for tankerne. Begge er gode råd som kan hjælpe mod angst, men for nogle kan det gøre symptomerne værre. Løbeturen får pulsen til at løbe amok og at sidde alene med sine tanker sætter en kædereaktion af bekymringer i gang.

 

Kost, motion, meditation og øvelser kan hurtigt føles som et ekstra job der skal passes ved siden af din travle hverdag, og når du udmattet vågner den følgende dag føler du dig endnu mindre parat til at møde dagens udfordringer. Når du taler med venner eller familie om dette, kan det ske at de ikke forstår det og sårer dine følelser. Men hvad gør man så?

Hvad kan vi gøre?

Hvis du starter i samtaleforløb hos mig, starter vi ud med at finde ud af hvad angst betyder for dig. Hvordan ser din hverdag ud? Hvordan så den ud da du sidst følte du trivedes? Hvad gør dig glad, hvad gør dig tryg og hvad kunne du tænke dig i livet? Med base i din personlige historie lægger vi en plan som vi løbende opdaterer, så du både kan blive hørt, guidet og støttet mens du finder din vej tilbage til ro, tryghed og glæde i hverdagen.

 

Dette betyder også, at vi finder den tilgang som du trives bedst med. Der er mulighed for samtale, undervisning, teknikker og mere. Hvilken tilgang du foretrækker kan tilpasses og ændres fra gang til gang, men som regel føles det som en flydende samtale hvor vi tager fat i forklaringer og redskaber når det giver mening i forhold til din historie.

 

Jeg hjælper dig med at få sorteret i dine negative tanker, at rette fokus på det positive i hverdagen og at få hele dit system langsomt op i gear. Når kroppen og sindet har vænnet sig til at møde udfordringer uden at reagere kraftigt, aktiveres angsten sjældnere og i mildere grad. Nogle gange betyder dette at ændre hvordan hverdagen er stykket sammen, andre gange handler det om tilgangen til livet og det perspektiv som har udviklet sig. Måske er der noget galt, som vi skal have ændret på.

 

Måske er det ikke så sort som det ser ud, og vi finder sammen lyset. Vi tager rejsen ét skridt ad gangen, og sætter løbende de mål du kan overskue og som fungerer for dig. Mellem hver samtale får du muligheden for at arbejde med metoder og teknikker derhjemme, så du kan møde med nyt fremskridt at tale om. 

Bestil en gratis forsamtale

Jeg kan kontaktes på telefon i hverdagen når det passer dig bedst. Hvis jeg sidder i samtale kvitterer jeg for opkaldet med en automatisk besked, hvorefter jeg ringer tilbage når samtalen er ovre.

 

Hvis du har brug for at kontakte mig i weekenden eller om aftenen, er du velkommen til at skrive en mail. Dette kan også være praktisk hvis du har svært ved telefonopkald eller hvis din hverdag gør det svært for dig at finde et roligt øjeblik til at ringe.

Aalborg Psykologhus v/ Rasmus Bergqvist Heuch