Behandling af depression hos psykolog i Aalborg

Depression

Hvad er depression?

De fleste ved, at depression kan opstå efter dødsfald eller store tab. Det forventes at man er trist, og folk er derfor ofte opmærksomme på ens sorg. Hvad ofte går under radaren er de depressioner som opstår når livet ikke helt slår til. Når energien ikke længere strækker dagen ud og når glæden ikke kommer så let som den plejede. Det kan være svært at sige præcist hvornår og hvordan det startede, og kan derfor være svært at finde ud af følelsen. Når hverdagen føles sådan, er det ikke altid ens venner og familie får øje på præcis hvor hårdt man har det, og det kan derfor være svært at finde støtte og hjælp. Der er mange forskellige årsager til depression, og hver person oplever det forskelligt. Det som oftest går igen er lav energi, tristhed og manglende håb eller motivation. Nogle oplever foruden dette skam og skyldfølelse, dårlig samvittighed, udfordringer med koncentrationen og tankemylder som distraherer eller holder en vågen. Depression kan dog også ramme os fysisk som udmattethed, søvnløshed og hovedpine eller spændinger. Men hvorfor findes sådan en mekanisme overhovedet?

Hvordan fungerer depression når hverdagen er i balance?

Vi møder hver dag med en vis mængde energi og overskud, som stammer fra vores fysiske og psykiske velbefindende. For at passe på vi ikke driver rovdrift på os selv uden at opnå noget, reguleres vores energi, humør og motivation af de resultater vi ser i hverdagen. Hver gang vi møder ros, gevinst eller andet positivt får vi mere lyst og energi til at prøve igen. Omvendt får vi mindre energi og motivation, når vi møder modgang, straf eller hårdt arbejde uden nogen gevinst. På den måde kan vi bedre bruge vores kræfter andetsteds, hvorfor energien og lysten vender tilbage når vi kommer hjem eller starter på et andet projekt. For dødsfald, tab og social afvisning fungerer mekanismen anderledes. Her møder vi psykisk smerte som minder os om hvad der gik galt. På samme måde som når man har brændt hånden på komfuret, er man derfor mere opmærksom fremover, så man undgår at miste det man holder kært i fremtiden. Det er vigtigt at huske her, at sorg efter dødsfald er normalt og ikke skal sygeliggøres, men at man stadig kan trænge til støtte i en svær tid.

Hvad gik galt?

Hvis du møder til en presset hverdag med opgaver du ikke kan løse, hvor chefen er hård og kollegerne ikke kan lide dig, er det svært at se nogen lys fremtid. Nogle vælger at finde glæden hjemme hos familie eller venner, mens andre vælger at skifte arbejde for at finde et bedre miljø med de udfordringer de trives med. Udfordringen opstår som regel, når man oplever mangel på muligheder eller endda føler sig fanget.

 

Ensomhed er tabu i vores samfund, og mange finder det svært at finde venskab eller kærlighed. De som har venner og familie kan dog stadig føle sig ensomme. Når hverdagen bliver så travl, at man ikke har tid til sociale arrangementer eller nærhed, kan man savne den kvalitetstid som før gav hverdagen mening. Andre har tiden og overskuddet, men føler at deres nærmeste ikke forstår dem. Når arbejdet er det eneste der fungerer, kan det føles berigende at gå den ekstra mil for at få det skulderklap man savner derhjemme. Men vi har ikke uendelige ressourcer at gøre med, og før eller senere sætter trætheden ind.

 

Arbejdsmæssigt er verden blevet mere kompleks end den engang var. Der er flere og flere krav til kompetencer, uddannelse og personlighed, og kravene for at få et arbejde vokser tilsvarende. Nogle føler, at det job de har er det eneste de kan finde, og tør ikke sige op eller sige fra. Andre sidder med flere børn i et dyrt belånt hus sammen med en partner som er sygemeldt, og føler derfor de ikke har et valg. Væggene kan pludseligt føles trænge. Man mistrives på jobbet, men kan se store konsekvenser ved at sige op, og føler sig derfor fanget i en ubehagelig situation. Når man ikke kan se udveje eller mulighed for bedring, sætter håbløsheden ind.

Tanker krop og følelser.

Vores tanker er i høj grad med til at forberede os på den hverdag vi skal møde. Det er her vi håber at løse problemer på forhånd, så vi møder dagens udfordringer bedst muligt. Men hvis køreturen til- og fra arbejde er fyldt med tanker om den svære dag som venter, møder man dagen med et skidt humør. Nogle tager hjemmets udfordringer med på arbejde, mens andre tager arbejdet med hjem til familien. Det frirum som fik dagen til at fungere bliver nu farvet af ens udfordringer, og det bliver sværere og sværere at finde hvile og glæde. Den hverdag som allerede var ubehagelig eller uoverskuelig bliver nu værre. Når vores tanker handler om udfordringer og konflikter, aktiveres vores stress-respons. Når vi står med ubehagelige konflikter vi ikke kan løse, aktiveres vores angst. Begge dele sætter kroppen og sindet i alarmberedskab, hvilket tærer på vores kræfter. Hvis vi ligger vågne med tankemylder når vi skal sove, får vi ikke den hvile vi trænger til, hvilket gør vores tanker mere negative. Når vores tanker bliver mere negative, aktiveres stress-responsen igen og mønsteret fortsætter. Vi dræner nu os selv både når vi er vågne og når vi skal sove. Hvem har lyst til at møde, når de er trætte? Hvem føler energi, når de ikke har lyst til at møde? Og hvem ser håb for fremtiden, når hverdagen længe har budt på trætte og ugidelige dage? Vores tanker, krop og følelser kan forværre hinanden, hvilket kun giver værre erfaringer som så igen påvirker hvordan vi har det. Det er en ond spiral som kan være svær at bryde.

Spørg dig selv:

Depression er umådelig kompleks, og ovenstående er bare få eksempler på hvordan det kan se ud. Derfor har jeg skrevet en række spørgsmål, som måske kan hjælpe dig med at få øje på de signaler som er blevet hverdag og vane.

  • Har jeg brug for mere søvn, uden at føle mig udhvilet når jeg har sovet?
  • Hvor stor en del af min hverdag glæder jeg mig til og hvor stor en del er pligter?
  • Føler jeg mig mere irritabel og lettere vred eller ked af det?
  • Hvor stor en del af min hverdag har jeg svært ved at overkomme?
  • Er jeg glad for mit liv som det ser ud nu?

Bestil en uforpligtende forsamtale

Hvad kan jeg gøre?

Verden er fyldt med gode råd, og alle virker til at have den rette løsning klar når man taler om sine udfordringer. Hvis disse råd passer dig, så skal du endelige følge dem. At tale med andre er nemlig en af de bedste måde man kan få det bedre på, og der er ofte mere støtte at finde end vi frygter når vi går for os selv. Desværre kan velmenende råd ramme forkert, og til tider gøre mere skade end gavn. En af dine kollegaer kommer med opmuntrende ordsprog, hvilket gør dig mere frustreret end håbefuld. Din veltrænede ven foreslår løbetræning for at få mere energi i hverdagen, mens din nabo sværger til yoga for at slukke for tankerne. Kost, motion, meditation og øvelser kan hurtigt føles som et ekstra job der skal passes ved siden af din travle hverdag, og når du udmattet vågner den følgende dag føler du dig endnu mindre parat til at møde dagens udfordringer. Når du taler med venner eller familie om dette, kan det ske at de ikke forstår det og sårer dine følelser.

Hvad kan vi gøre?

Hvis du starter i samtaleforløb hos mig, starter vi ud med at finde ud af hvad depression betyder for dig. Hvordan ser din hverdag ud? Hvordan så den ud da du sidst følte du trivedes? Hvad gør dig glad og hvad kunne du tænke dig i livet? Med base i din personlige historie lægger vi en plan som vi løbende opdaterer, så du både kan blive hørt, guidet og støttet mens du finder din vej tilbage til energi, overskud og glæde i hverdagen. Dette betyder også, at vi finder den tilgang som du trives bedst med. Der er mulighed for samtale, undervisning, teknikker og mere. Hvilken tilgang du foretrækker kan tilpasses og ændres fra gang til gang, men som regel føles det som en flydende samtale hvor vi tager fat i forklaringer og redskaber når det giver mening i forhold til din historie. Jeg hjælper dig med at få sorteret i dine negative tanker, at rette fokus på det positive i hverdagen og at få hele dit system langsomt op i gear. Nogle gange betyder dette at ændre hvordan hverdagen er stykket sammen, andre gange handler det om tilgangen til livet og det perspektiv som har udviklet sig. Måske er der noget galt, som vi skal have ændret på. Måske er det ikke så sort som det ser ud, og vi finder sammen lyset. Vi tager rejsen ét skridt ad gangen, og sætter løbende de mål du kan overskue og som fungerer for dig. Mellem hver samtale får du muligheden for at arbejde med metoder og teknikker derhjemme, så du kan møde med nyt fremskridt at tale om.

Bestil en gratis forsamtale

Jeg kan kontaktes på telefon i hverdagen når det passer dig bedst. Hvis jeg sidder i samtale kvitterer jeg for opkaldet med en automatisk besked, hvorefter jeg ringer tilbage når samtalen er ovre.

 

Hvis du har brug for at kontakte mig i weekenden eller om aftenen, er du velkommen til at skrive en mail. Dette kan også være praktisk hvis du har svært ved telefonopkald eller hvis din hverdag gør det svært for dig at finde et roligt øjeblik til at ringe.

Aalborg Psykologhus v/ Rasmus Bergqvist Heuch