Behandling af stress hos psykolog i Aalborg

Stress

Hvad er stress?

Stress opstår som tilstand når hverdagens krav overstiger de ressourcer vi har til rådighed. Dette sker som regel ved at vi har arbejdet for hårdt i for lang tid, men kan også opstå når vores bekymringer følger os fra hjem arbejdspladsen. For andre handler stress om en presset hjemmefront, følelsen af ikke at opnå nok eller endda bekymringer i sociale situationer. Alle føler sig pressede i perioder, men det er meget forskelligt hvorfor og hvornår. Tilsvarende oplever hver person stress anderledes. Tilstanden stress mærkes oftest som irritation, mindsket glæde, tankemylder og manglende håb eller motivation. Stress kan dog også ramme os fysisk som træthed, hovedpine, muskelspændinger og endda fordøjelsesbesvær. Men hvorfor findes sådan en mekanisme overhovedet?

Hvordan fungerer stress når hverdagen er i balance?

Når vi ikke aktivt arbejder, træner eller leger giver det mening for kroppen at slappe af. Kroppen kører derfor ned i gear, pulsen sænker sig og vores muskler slapper af. Hver gang vi skal til at arbejde, udløses hormoner som øger pulsen og gør os klar til aktivitet. Når hverdagen er sund, er denne mekanisme med til at give os kræfter når vi behøver dem og til at hvile når vi skal lade op. Men hvorfor fungerer den så pludseligt ikke?

Hvad gik galt?

Jo længere vi arbejder, jo mere lærer vi at forvente det arbejde der ligger forude. Det kan hjælpe os at være klar til de udfordringer der kommer, og i starten sikrer det os at de ressourcer vi skal bruge er klar. Over tid kan det dog blive mere og mere svært at lægge de tanker fra sig, særligt hvis de føles som bekymringer. Når vi tænker på en ubehagelig eller svær situation, er det nok til at aktivere vores stress-system bare en smule. Det gør at vi slapper en smule mindre af, hvorfor vi er mere trætte den følgende dag. Når vi mange dage i streg er trætte, begynder vi at forvente arbejdsdage som vi ikke kan overskue, hvilket aktiverer stress-systemet endnu mere. På den måde kan stress vedligeholde sig selv som en ond spiral.

Tanker krop og følelser.

Når stress-systemet er aktiveret nok, kan det være svært at falde i søvn. Når vi sover mindre, er den kommende dag hårdere. Efter en meget hård dag, kan man føle sig mere stresset og bekymre sig mere for den følgende dag. Efter flere dage eller uger med dette mønster, er vi ramt på både tanker, krop og følelser. Udfordringen ligger særligt i hvordan disse påvirker hinanden indbyrdes. Når bekymring og tankemylder sætter ind, kan det sætte sig som spændinger i mave og skuldre. Spændingerne i skuldrene kan lede til hovedpine, mens spændingerne i maven kan give fordøjelsesbesvær. Den hverdag som før var svær at komme igennem bliver nu bebyrdet af træge tanker og hyppige toiletbesøg. Når kroppen bliver påvirket med spændinger og udmattethed, føles hver dag som en større kamp at komme igennem. At slæbe sig igennem en hård dag føles ubehageligt, og kan sætte følelser af utilstrækkelighed eller håbløshed i gang. Mindreværd og håbløshed leder hurtigt til tankemylder eller rumination, hvilket igen kan lede til spændinger eller søvnmangel.

Spørg dig selv:

Stress er umådeligt komplekst, og det kan være svært at finde hoved og hale i hvad det faktisk indebærer. Derfor har jeg skrevet en række spørgsmål, som måske kan hjælpe dig med at få øje på de signaler som er blevet hverdag og vane.

  • Ligger jeg om aftenen og tænker på, at jeg ikke kan falde i søvn?
  • Har jeg svært ved at huske og/eller at koncentrere mig?
  • Spænder jeg i skuldrene eller maven? Hvad sker der hvis jeg giver slip?
  • Når jeg kører fra arbejdet, tænker jeg så stadig på det derhjemme?
  • Hvor stor en del af min hverdag glæder jeg mig til og hvor stor en del er pligter?

Bestil en uforpligtende forsamtale

Hvad kan jeg gøre?

Verden er fyldt med gode råd, og alle virker til at have den rette løsning klar når man taler om sine udfordringer. Hvis disse råd passer dig, så skal du endelige følge dem. At tale med andre er nemlig en af de bedste måde man kan få det bedre på, og der er ofte mere støtte at finde end vi frygter når vi går for os selv. Desværre kan velmenende råd ramme forkert, og til tider gøre mere skade end gavn. Din veltrænede ven foreslår løbetræning for at føle sig træt nok til at sove, mens din nabo sværger til yoga for at slukke for tankerne. Kost, motion, meditation og øvelser kan hurtigt føles som et ekstra job der skal passes ved siden af din travle hverdag, og når du udmattet vågner den følgende dag føler du dig endnu mindre parat til at møde dagens udfordringer. Når du taler med venner eller familie om dette, kan det ske at de ikke forstår det og sårer dine følelser. 

Hvad kan vi gøre?

Hvis du starter i samtaleforløb hos mig, starter vi ud med at finde ud af hvad stress betyder for dig. Hvordan ser din hverdag ud? Hvordan så den ud da du sidst følte du trivedes? Hvad gør dig glad og hvad kunne du tænke dig i livet? Med base i din personlige historie lægger vi en plan som vi løbende opdaterer, så du både kan blive hørt, guidet og støttet mens du finder din vej tilbage til energi, overskud og glæde i hverdagen. Dette betyder også, at vi finder den tilgang som du trives bedst med. Der er mulighed for samtale, undervisning, teknikker og mere. Hvilken tilgang du foretrækker kan tilpasses og ændres fra gang til gang, men som regel føles det som en flydende samtale hvor vi tager fat i forklaringer og redskaber når det giver mening i forhold til din historie. Jeg hjælper dig med at få ro på dine tanker, at få afspændt i kroppen og at få hele dit system langsomt ned i gear. Vi tager rejsen ét skridt ad gangen, og sætter løbende de mål du kan overskue og som fungerer for dig. Mellem hver samtale får du muligheden for at arbejde med metoder og teknikker derhjemme, så du kan møde med nyt fremskridt at tale om.

Bestil en gratis forsamtale

Jeg kan kontaktes på telefon i hverdagen når det passer dig bedst. Hvis jeg sidder i samtale kvitterer jeg for opkaldet med en automatisk besked, hvorefter jeg ringer tilbage når samtalen er ovre.

 

Hvis du har brug for at kontakte mig i weekenden eller om aftenen, er du velkommen til at skrive en mail. Dette kan også være praktisk hvis du har svært ved telefonopkald eller hvis din hverdag gør det svært for dig at finde et roligt øjeblik til at ringe.

Aalborg Psykologhus v/ Rasmus Bergqvist Heuch