Hjælp mod sorg hos psykolog i Aalborg

Sorg

Hvad er sorg?

Sorg opstår når vi mister nogen eller noget vi holder kært. De fleste har oplevet at miste et kæledyr eller fjern slægtning, og kender derfra en ubehagelig følelse og et afsavn som er svært at forklare. Med den rette støtte får man det bedre, og tiden læger ens sår, selvom man stadig savner den som man har mistet. For nærmere relationer som forældre, bedsteforældre eller nære venner kan det føles som en dyb smerte og et afsavn som aldrig helt forsvinder. Her kan det blive sværere at håndtere, og man kan have svært ved at forestille sig hvordan verden skal fortsætte uden dem i sit liv. Sorg kan på samme måde omhandle venskaber som forsvandt, forhold som endte for tidligt eller håb og drømme som aldrig blev til hvad de skulle.

Hvordan fungerer sorg når hverdagen er i balance?

Når vi sørger, signalerer det til andre at vi har brug for hjælp. Når hverdagen er i balance, har vi folk som vi kan støtte os op ad, aktiviteter som distrahere os så det ikke altid fylder og nye horisonter som kan hjælpe os med at forestille os en ny fremtid. Smerten vi føler motiverer os til at værne om det vi holder kært, og savnet minder os om det vi har mistet, så det altid følger os. Men det er desværre ikke altid sådan det arter sig.

Hvad gik galt?

Det er ikke alle som har nogen at tale med, og det er ikke alle som formår at lytte på den måde man har behov for. Selv i et rum fyldt med velmenende sjæle kan man føle sig alene, hvis man ikke føler sig hørt og forstået. Nogle vælger dog at lade helt være, enten ud af sorgens smerte eller ud af en følelse om at det ikke er tilladt. Må man tale med sine børn, eller skal de kun se at man er en stærk støtte for dem? Må man tale med sin far, som selv har mistet sit livs kærlighed? Må man tale med nogen overhovedet, eller viser det en svaghed som ikke er tilladt? Det kan være svært at vide udefra hvorfor man går med det alene, og folk rækker derfor ikke altid ud til de som har behov for det. Selv hvis de gør, kan man stadig føle, at man lever i en verden som er gået i stå i det øjeblik tabet forekom – for hvordan kan verden fortsætte foruden den man har mistet?

Tanker krop og følelser.

Sorgen fungerer som et signal der skal motivere os til at passe bedre på i fremtiden, så vi ikke mister det vi holder kært igen. Det kan åbne vores øjne for de handlinger som ledte til at et forhold endte, eller til farer som vi før negligerede. Men hvad kunne man have gjort anderledes? Hvordan forhindrer man et kræftforløb? Hvordan stopper man andre bilister fra at køre uforsvarligt? Det er ikke alle spørgsmål der kan besvares, og vores tanker kan her sætte sig fast. Fordi sorgen ikke er ovre, starter tankerne forfra og kører i ring. Sorgen sænker vores fysiske energiniveau, for at motivere os til at spare på kræfterne nu da vi har oplevet tab, men tankerne kræver stadig energi og kræfter. Man kan begynde at føle sig tiltagende udmattet eller at opleve at man lever i sin egen indre verden. Når dette sker begynder mange at isolere sig. Hvis man ikke ser andre, skal man ikke besvare ubehagelige spørgsmål, og man behøver ikke at lade som om. Det fjerner dog også muligheden for hjælp, støtte og fremskridt der kan bringe en igennem mørket. På den måde kan sorgen udvikle sig til en ond spiral der holder os fastlåst.

Spørg dig selv:

Sorg er umådelig kompleks, og ovenstående er bare få eksempler på hvordan det kan se ud. Derfor har jeg skrevet en række spørgsmål, som måske kan hjælpe dig med at få øje på de signaler som begynder at virke naturlige når man har gået med sorg for længe.

  • Har jeg brug for mere søvn, uden at føle mig udhvilet når jeg har sovet?
  • Har jeg noget at glæde mig til eller at se frem til, enten i hverdagen eller på sigt?
  • Isolerer jeg mig fra verden og fra andre mennesker?
  • Har jeg lyst til ting og kan jeg nyde dem når jeg er i øjeblikket?
  • Oplever jeg en følelse af mening og retning i livet?

Bestil en uforpligtende forsamtale

Hvad kan jeg gøre?

Verden er fyldt med gode råd, og alle virker til at have den rette løsning eller perspektiv klar når man taler om hvordan man har det. Hvis disse råd passer dig, så skal du endelige følge dem. At tale med andre er nemlig en af de bedste måde man kan få det bedre på, og der er ofte mere støtte at finde end vi frygter når vi går for os selv. Det er dog ofte slet ikke en løsning man leder efter, men forståelse og tålmodighed. Velmenende råd kan desværre ramme forkert, og til tider gøre mere skade end gavn. En af dine kollegaer kommer med opmuntrende ordsprog, hvilket gør dig mere frustreret end håbefuld. Din veltrænede ven foreslår løbetræning for at få mere energi i hverdagen, mens din nabo sværger til yoga for at slukke for tankerne. Det du bedst kan gøre for dig selv er at fortælle andre hvad du har behov for, og at give det et forsøg at række ud. Det er ikke alle som forstår uden at skulle hjælpes lidt på vej. Hvis du ikke føler du har overskuddet eller lysten til at række ud, eller endda at føle at du skal ‘undervise’ andre i hvordan de skal lytte, er det også helt okay. Men hvad gør man så?

Hvad kan vi gøre?

Hvis du starter i samtaleforløb hos mig, starter vi ud med at finde ud af hvad sorgen betyder for dig. Tempoet i samtalerne sættes ned, og detaljerede planer tager et bagsæde til din personlige historie og dine følelser. I takt med at vi får talt, maler vi et billede som langsomt strækker sig fra fortiden og ud i fremtiden også. Hvordan ser din hverdag ud? Hvordan så den ud da du sidst følte du trivedes? Hvad gør dig glad og hvad kunne du tænke dig i livet? Det at tale ud kan være helende i sig selv, men hvis du føler at du har behov for mere, så lægger vi en plan for hvordan du kommer videre. Med base i din personlige historie lægger vi en plan som vi løbende opdaterer, så du både kan blive hørt, guidet og støttet mens du finder din vej tilbage til mening, overskud og glæde i hverdagen. Dette betyder også, at vi finder den tilgang som du trives bedst med. Der er mulighed for at samtalerne tilpasses den tilgang du ønsker, men som regel føles det som en flydende samtale hvor vi tager fat i forklaringer og redskaber når det giver mening i forhold til din historie. Jeg hjælper dig med at få sorteret i de ubehagelige tanker som sidder fast, og at rette fokus på det positive i både hverdagen og minderne som du stadig bærer med dig. Nogle gange betyder dette at ændre hvordan hverdagen er stykket sammen, andre gange handler det om tilgangen til livet og det perspektiv som har udviklet sig. Måske er der noget galt, som vi skal have ændret på. Måske er det ikke så sort som det ser ud, og vi finder sammen lyset. Vi tager rejsen ét skridt ad gangen, og sætter løbende de mål du kan overskue og som fungerer for dig. Mellem hver samtale får du muligheden for at arbejde med metoder og teknikker derhjemme, så du kan møde med nyt fremskridt at tale om.

 

Særligt for sorg vil jeg understrege, at du ikke skal hastes af andre – heller ikke af mig. Din sorg er din sorg, og du har ingen forpligtigelse til at være hverken håbefuld, optimistisk eller konstruktiv i dine følelser. Jeg følger dig på vejen, og hjælper med at støtte dig når det er for hårdt at bære disse følelser selv.

Bestil en gratis forsamtale

Jeg kan kontaktes på telefon i hverdagen når det passer dig bedst. Hvis jeg sidder i samtale kvitterer jeg for opkaldet med en automatisk besked, hvorefter jeg ringer tilbage når samtalen er ovre.

 

Hvis du har brug for at kontakte mig i weekenden eller om aftenen, er du velkommen til at skrive en mail. Dette kan også være praktisk hvis du har svært ved telefonopkald eller hvis din hverdag gør det svært for dig at finde et roligt øjeblik til at ringe.

Aalborg Psykologhus v/ Rasmus Bergqvist Heuch