Mistrivsel

Hvad er mistrivsel?

Mistrivsel er et bredt ord og bruges derfor i psykologien som det ubehag der ikke nødvendigvis hænger sammen med en sygdom. Man er presset på arbejdet, men oplever ikke at være stresset nok til en sygemelding. Man har tanker og bekymringer som vejer tungt, men oplever ikke angst som man kan bede om konkret hjælp for. Måske er man bare ked af det, men på en måde hvor man stadig står op hver dag og formår at få hverdagen til at hænge sammen. Forhold, arbejde, venner, overskud og familie går ofte igen som temaer, men hver person har sin helt egen historie og sine helt egne behov. Derfor kan det være svært at række ud og mange ender med at gå med deres mistrivsel alene.

Hvordan fungerer mistrivsel når hverdagen er i balance?

Det ubehag vi føler i livet hænger ofte sammen med et signal som skal ændre vores opførsel. Frygt og angst gør os opmærksomme på farer og trusler, så vi bedre kan forberede os. Stress kører os op i et højere gear for at vi kan få arbejdet gjort og udmatter os for at motivere os til at hvile. Depression skal motivere os til at passe på så vi ikke oplever samme tab igen, at hvile eller at søge andre jagtmarker. Dermed har ubehagelige følelser gavnlige funktioner. Men hvad gør så at det nogle gange ikke fungerer?

Hvad gik galt?

For mange handler mistrivsel om noget konkret i livet man ikke kan ændre, men kan lige så ofte handle om det der ikke gik godt som det der gik galt. At man arbejdede hårdt og præsterede flot, men alligevel ikke blev forfremmet. At man samlede modet til at tale med andre, men ikke formåede at danne venskaber. At man prøvede et nyt job eller fandt en ny kæreste, bare for at sidde med den samme følelse som før. Det er ikke alle som forstår præcis hvad de trives med i livet, og selv hvis man gør, er det ikke sikkert at man ved hvordan man opnår det. Denne uhåndterbare fastlåsthed kan lede til håbløshed, da der ikke er et konkret problem at bearbejde.

Bestil en uforpligtende forsamtale

Spørg dig selv:

Trivsel er meget individuel, og det kan være svært at finde beskrivelser af hvad det faktisk indebærer. Derfor har jeg skrevet en række spørgsmål, som måske kan hjælpe dig med at få øje på de signaler som er blevet hverdag og vane.

  • Hvor ofte føler jeg mig glad i min hverdag?
  • Hvornår har jeg sidst glædet mig til en aktivitet?
  • Går jeg igennem min dag med energi og overskud?
  • Kører mine tanker i ring om de samme emner?
  • Kan jeg lide mig selv og mit liv?

Hvad gør man så?

Verden er fyldt med gode råd, og alle virker til at have den rette løsning klar når man taler om sine udfordringer. Hvis disse råd passer dig, så skal du endelige følge dem. At tale med andre er nemlig en af de bedste måde man kan få det bedre på, og der er ofte mere støtte at finde end vi frygter når vi går for os selv. Desværre kan velmenende råd ramme forkert, og til tider gøre mere skade end gavn. Din veltrænede ven foreslår løbetræning for at føle sig træt nok til at sove, mens din nabo sværger til yoga for at slukke for tankerne. Kost, motion, meditation og øvelser kan hurtigt føles som et ekstra job der skal passes ved siden af din travle hverdag, og når du udmattet vågner den følgende dag føler du dig endnu mindre parat til at møde dagens udfordringer. Når du taler med venner eller familie om dette, kan det ske at de ikke forstår det og sårer dine følelser. 

Hvad kan vi gøre?

Hvis du starter i samtaleforløb hos mig, starter vi ud med at finde ud af hvad trivsel betyder for dig. Hvordan ser din hverdag ud? Hvordan så den ud da du sidst følte du trivedes? Hvad gør dig glad og hvad kunne du tænke dig i livet? Med base i din personlige historie lægger vi en plan som vi løbende opdaterer, så du både kan blive hørt, guidet og støttet mens du finder din vej tilbage til energi, overskud og glæde i hverdagen. Dette betyder også, at vi finder den tilgang som du trives bedst med. Der er mulighed for samtale, undervisning, teknikker og mere. Hvilken tilgang du foretrækker kan tilpasses og ændres fra gang til gang, men som regel føles det som en flydende samtale hvor vi tager fat i forklaringer og redskaber når det giver mening i forhold til din historie. Jeg hjælper dig med at få ro på dine tanker, at få afspændt i kroppen og at få hele dit system langsomt ned i gear. Vi tager rejsen ét skridt ad gangen, og sætter løbende de mål du kan overskue og som fungerer for dig. Mellem hver samtale får du muligheden for at arbejde med metoder og teknikker derhjemme, så du kan møde med nyt fremskridt at tale om.

Bestil en gratis forsamtale

Jeg kan kontaktes på telefon i hverdagen når det passer dig bedst. Hvis jeg sidder i samtale kvitterer jeg for opkaldet med en automatisk besked, hvorefter jeg ringer tilbage når samtalen er ovre.

 

Hvis du har brug for at kontakte mig i weekenden eller om aftenen, er du velkommen til at skrive en mail. Dette kan også være praktisk hvis du har svært ved telefonopkald eller hvis din hverdag gør det svært for dig at finde et roligt øjeblik til at ringe.

Aalborg Psykologhus v/ Rasmus Bergqvist Heuch