ADHD

Hvad er ADHD?

ADHD står for Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder, hvilket simpelt oversat betyder Koncentrationsmangel/Hyperaktivitet Lidelse. Der er dog stor varians, og flere bruger udtrykket ADD om de som oplever stort koncentrationsbesvær uden at opleve at have ekstra energi. På fagsprog kaldes det derfor en ‘opmærksomhedsforstyrrelse’, fordi det er sådan det oftest opleves – udfordringer med koncentrationen. For nogle er koncentration det største problem, mens andre døjer med en konstant følelse af indre uro som gør det svært at finde hvile. Mange oplever at have svært ved at gå i gang med projekter, at gøre dem færdige eller at mærke efter før de har presset sig selv for langt. Kombinationen af disse symptomer kan gøre, at man altid føler sig presset og travl, men alligevel ikke synes man opnår noget. Men hvorfor findes sådan en mekanisme overhovedet?

Hvordan fungerer ADHD når hverdagen er i balance?

Folk med ADHD kan ofte være meget aktive, enten fysisk eller i forhold til andre interesser. Nogle bruger timer på at reparere en bil, mens andre fordyber sig i bøger, maling, spil eller musik. Hvis man har et arbejde man elsker og hobbyer man nyder at dyrke, kan det derfor give følelsen af at være fuldstændigt opslugt uden at behøve at ‘komme op for luft’. Men hvad gør så at det nogle gange ikke fungerer?

Hvad gik galt?

Jo længere vi sidder fordybet, jo mere forsømmer vi vores andre behov og forpligtelser. En ung mekaniker kan løfte hovedet fra bilens motor, for at indse at han ikke har spist i 7 timer, og en ung filosof kan løfte øjnene fra sin bog for at indse at klokken og 3 om natten. Den drivkraft som kan bære en frem kan være svær at stoppe, og mange oplever at være nødt til at være konstant i gang med noget, selv hvis de føler sig udmattede og overstimulerede. Når dette begynder kan en ond cyklus starte, hvor man misser måltider, søvn, aftaler og forpligtelser, hvilket giver en dårlig samvittighed eller endda konkrete konsekvenser fra andre. Når ens negative tanker starter, kan de være svære at kontrollere, hvilket kun forværrer ens udfordringer, og spiralen fortsætter.

Tanker krop og følelser.

ADHD behøver ikke at være en lidelse i sig selv, men kan ofte lede til andre ‘følgelidelser’ som stress, angst og depression. Det konstante pres kan give en stress, og når stress-systemet er aktiveret nok, kan det være svært at falde i søvn. Folk med ADHD kan døje med dette til at begynde med, hvilket kan gøre at symptomer på stress opleves værre end de gør for andre. Når vi sover mindre, er den kommende dag hårdere, og man formår ikke nødvendigvis at begrænse eller at regulere de mange indtryk man får i løbet af dagen. Efter en meget hård dag, kan man føle sig mere stresset og bekymre sig mere for den følgende dag. Efter flere dage eller uger med dette mønster, er vi ramt på både tanker, krop og følelser. Denne overstimulerede tilstand kan lede til bekymring for hvordan man klarer de kommende dage, hvilket så igen kan udvikle sig til angst. Hvis man begynder at isolerer sig, kan udmattelse og negative tanker få lov til at tage over, hvilket kan lede til depression. Nogle folk med ADHD vågner derfor op isolerede, udmattede, uden overskuddet til at gøre noget ved det og uden evnen til at samle kræfter til at møde hverdagen igen.

Spørg dig selv:

Både ADHD og ADD er meget kompleks, og det kan være svært at finde hoved og hale i hvad det faktisk indebærer. Derfor har jeg skrevet en række spørgsmål, som måske kan hjælpe dig med at få øje på de signaler som er blevet hverdag og vane.

  • Har jeg svært ved at finde ro, når jeg ikke er i gang med noget?
  • Opdager jeg ofte at være udmattet, uden at have set det komme?
  • Har jeg svært ved at huske og/eller at koncentrere mig?
  • Kommer jeg til at afbryde folk eller at zone ud når de taler?
  • Glemmer jeg ofte aftaler og forpligtigelser?
  • Har jeg svært ved at samle mig om ting som ikke interesserer mig?

Bestil en uforpligtende forsamtale

Hvad kan jeg gøre?

Verden er fyldt med gode råd, og alle virker til at have den rette løsning klar når man taler om sine udfordringer. Hvis disse råd passer dig, så skal du endelige følge dem. At tale med andre er nemlig en af de bedste måde man kan få det bedre på, og der er ofte mere støtte at finde end vi frygter når vi går for os selv. Desværre kan velmenende råd ramme forkert, og til tider gøre mere skade end gavn. Din veltrænede ven foreslår løbetræning for at føle sig træt nok til at sove, mens din nabo sværger til yoga for at slukke for tankerne. Kost, motion, meditation og øvelser kan hurtigt føles som et ekstra job der skal passes ved siden af din travle hverdag, og når du udmattet vågner den følgende dag føler du dig endnu mindre parat til at møde dagens udfordringer. Når du taler med venner eller familie om dette, kan det ske at de ikke forstår det og sårer dine følelser.

Hvad kan vi gøre?

Hvis du starter i samtaleforløb hos mig, starter vi ud med at finde ud af hvad ADHD betyder for dig. Hvordan ser din hverdag ud? Hvordan så den ud da du sidst følte du trivedes? Hvad gør dig glad og hvad kunne du tænke dig i livet? Med base i din personlige historie lægger vi en plan som vi løbende opdaterer, så du både kan blive hørt, guidet og støttet mens du finder din vej tilbage til energi, overskud og glæde i hverdagen. Dette betyder også, at vi finder den tilgang som du trives bedst med. Der er mulighed for samtale, undervisning, teknikker og mere. Hvilken tilgang du foretrækker kan tilpasses og ændres fra gang til gang, men som regel føles det som en flydende samtale hvor vi tager fat i forklaringer og redskaber når det giver mening i forhold til din historie. Jeg hjælper dig med at få ro på dine tanker, at få afspændt i kroppen og at få hele dit system langsomt ned i gear. Vi tager rejsen ét skridt ad gangen, og sætter løbende de mål du kan overskue og som fungerer for dig. Mellem hver samtale får du muligheden for at arbejde med metoder og teknikker derhjemme, så du kan møde med nyt fremskridt at tale om. 

Bestil en gratis forsamtale

Jeg kan kontaktes på telefon i hverdagen når det passer dig bedst. Hvis jeg sidder i samtale kvitterer jeg for opkaldet med en automatisk besked, hvorefter jeg ringer tilbage når samtalen er ovre.

 

Hvis du har brug for at kontakte mig i weekenden eller om aftenen, er du velkommen til at skrive en mail. Dette kan også være praktisk hvis du har svært ved telefonopkald eller hvis din hverdag gør det svært for dig at finde et roligt øjeblik til at ringe.

Aalborg Psykologhus v/ Rasmus Bergqvist Heuch